Logo
ADHD djeca u školi

Da li vaše dijete ima problema s koncentracijom u školi i kod kuće, s praćenjem uputa i završavanjem zadataka? Je li nemirno, uvijek ustaje s mjesta, grize nokte, puno priča i upada drugima u riječ? Ima li poteškoća u čekanju na svoj red, kontrolom nagona i odgađanjem zadovoljstva (mora dobiti što želi, i to odmah)? Djeca s ADHD-om u školi suočavaju se s ovim i mnogim drugim izazovima koji mogu ometati njihov akademski uspjeh, socijalni život, samopouzdanje i opće blagostanje.

Kako ADHD utječe na djecu u školi?

Poremećaj pažnje s hiperaktivnošću ili ADHD, neurološki je poremećaj koje uključuje izazove u kognitivnom, bihevioralnom i emocionalnom funkcioniranju kao što su:

• Problemi s pažnjom
• Problemi s organizacijom
• Smetljivost
• Hiperaktivnost
• Impulzivnost

Dijete može imati poremećaj pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) ili bez nje (ADD). Osobe s ADHD-om, bilo da su djeca ili odrasli, ponekad se nepravedno etiketiraju kao lijeni, bez poštovanja ili jednostavno nepristojni. Neki pojedinci povezuju ADHD s manjom inteligencijom i poteškoćama u učenju.

Međutim, studije su pokazale da je stupanj inteligencije za učenike s ADHD-om gotovo je isti kao i kod učenika bez ADHD-a. Djeca s ADHD-om imaju moždane aktivnosti i oscilacije u razvoju koje utječu na njihovu pažnju, koncentraciju i samokontrolu.

Koliko dobro dijete uči, uspješno je u školi i upravlja društvenim interakcijama ovisi o njegovim izvršnim funkcijama. Pažnja, pamćenje, kognitivna fleksibilnost, organizacija i kognitivna kontrola sve su to aspekti izvršne funkcije.

Dječak ne može usmjeriti pažnju na učenje

Djeca s ADHD-om u školi i izvršne funkcije

Izvršne funkcije uključuju bihevioralne procese poput pažnje, radne memorije, kognitivne fleksibilnosti, organizacijskih vještina, upravljanja vremenom i samokontrole.

Istraživanja su pokazala da djeca s ADHD-om sporije razvijaju svoje izvršne funkcije u usporedbi s vršnjacima koji nemaju ADHD. Zato djeca s ADHD-om nemaju dobre organizacijske vještine i teško im je usmjeriti pažnju, planirati, nositi se s frustracijom i kontrolirati emocije.

Upravljanje vremenom

Djeca s ADHD-om često imaju iskrivljenu percepciju vremena, što uzrokuje odugovlačenje, poteškoće u izvršavanju zadataka unutar zadanih rokova, kašnjenje na nastavu, dolazak prerano na rođendanske zabave prijatelja itd.

Organizacija, pažnja i pamćenje

Vaše dijete može imati problema s organizacijom i pažnjom, što može uzrokovati poteškoće u izvršavanju domaćih zadaća, propuštanju informacija, praćenju uputa, izvršavanju složenih ili nezanimljivih zadataka te rješavanju problema.

Samoregulacija

Izazovi samoregulacije kod djece s ADHD-om mogu uzrokovati prekidanje nastavnika i učenika tijekom nastave, doživljavanje intenzivnih emocionalnih reakcija ili osjećaj duboke povrijeđenosti.
Stoga je ključno da roditelji i odgojitelji razumiju kako se odnositi s ADHD-om u školi.

Kako podržati dijete s ADHD-om u školi

Razumijevanje ADHD-a. Razumijevanje izazova s ADHD-om u učionici prvi je korak prema pružanju podrške djeci u školi. Neophodno je prepoznati da djetetove poteškoće u praćenju uputa, dovršavanju zadataka, kontroli nagona, mirnom sjedenju, čekanju svog reda, nisu namjerne, već dio ADHD-a.

Osiguravanje strukture i rutine. Pružanje predvidljivog obrasca za učenje, igru i odmore tijekom dana može pomoći djeci s ADHD-om da bolje upravljaju svojim simptomima.

Dopuštanje odmora. Kraći odmori i fleksibilni vremenski okviri mogu smanjiti stres i pomoći djetetu da ostane na pravom putu.

Pozitivno ojačavanje. Prepoznavanje i hvaljenje djetetovih postignuća može povećati njihovo samopouzdanje, samopoštovanje i motivaciju.

Sažetak

Razumijevanje uloge izvršnih funkcija u ADHD-u ključno je za stvaranje pozitivnog okruženja za djecu s ADHD-om u školi. ADHD ne određuje potencijal djeteta. Djeca s ADHD-om mogu izrasti u uspješne pojedince u školi i izvan nje uz odgovarajuću podršku i usmjeravanje.

Nataša Tanić, psiholog

Pin It on Pinterest